Adókedvezmény szakképzettséget nem igénylő munkakörök után

Mit is jelent ez?

Szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató adókedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény minden egyes, szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott dolgozó után érvényesíthető.

Kik az érintettek?

Minden olyan munkáltató, aki szakképzetlen munkavállalót foglalkoztat, vagy foglalkoztatott.

Az egyszerű gyári munka, az anyagmozgatás, a csomagolás, konyhai kisegítő munkák, mezőgazdasági munkák mellett sok olyan munkakör is kedvezményre jogosít, ami összetettnek tűnik, vagy számítógépes ismeretet igényel.

Mekkora a kedvezmény?

2021-ben több, mint 150.000.- Ft/fő/év minden szakképzetlen munkavállaló után. A kedvezmény pontos összege az adott év minimálbéréhez igazodik.

A kedvezmény 5 évre visszamenőleg is igényelhető.

Miért kell ehhez szakértő segítség?

A kedvezményre való jogosultság megállapítása nem könyvelési/könyvelői kompetencia. A tevékenységek ismerete mellett a munkaköri leírások ellenőrzése, és a tevékenységek gyakorlati megvalósulásának ismerete is szükséges.

A kedvezmény visszamenőleges alkalmazása nagy valószínűséggel adóhatósági ellenőrzést von maga után. Ezért az igénybevételt megfelelően alátámasztó, adóhatósági ellenőrzésre összeállított akta (defense file) elengedhetetlen. Az akta összeállítása során a munkaköri leírások felülvizsgálata is szükséges.

A kedvezmény jövőre nézve való alkalmazása során az adóhatósági ellenőrzés nem olyan valószínű, mint a visszamenőleges alkalmazás esetében. Viszont ekkor is szükséges megfelelően felkészülni, a defense file-t összeállítani, és a munkaköri leírásokat aktualizálni.

Mit kínálunk?

Sikerdíjas alapon

  • megvizsgáljuk, hogy Ön, mint munkáltató jogosult-e a kedvezmény alkalmazására, és kedvező eredmény esetén
  • részletes felmérést végzünk, melyet követően
  • szakvéleményt készítünk, és összeállítjuk az esetleges adóhatósági ellenőrzéshez szükséges aktát, mely tartalmaz minden fontos információt és alátámasztja a jogosultságot az adóhatóság számára is, valamint
  • szakmailag támogatjuk a bevallások benyújtását, visszamenőleges érvényesítés esetén azok önellenőrzését.